Rytierska ochutnávka na Bojnickom zámku:
- Hlavná stránka
- Vínna karta
- Fotografie
Ďalšie fotogalérie, ktoré si môžete prezrieť:
- Degustácia svetových vín
- Degustácia vín, Penzión Magnólia
- Degustácia vín, Kaštieľ v Orlovom
- Slávnostné uvedenie na trh, Hotel Tatra
Rytierska ochutnávka na Bojnickom zámku
![Erb](/img/fotogaleria/rytierska-ochutnavka-na-bojnickom-zamku/erb.gif)
18. júla 2008 sa konal Legátfest EVIRS (Európsky vinársky rytiersky stav) v Bojniciach, na ktorom bolo prijatých 9 nových hospes a intronizovaných 7 radcov vína. Novým členom nášho rádu sa stal J.E. veľvyslanec Španielskeho kráľovstva, Don Miguel Aguirre de Cárcer. Po ekumenickom akte prijatia a povýšenia v kostole Sv.Martina sa v Hunyadyho sále Bojnického zámku konal slávnostný španielsko-slovenský večer. K jeho výnimočnej atmosfére prispela aj naša firma. Počas komentovanej degustácie vín sme členom Rytierskeho rádu EVIRS a vzácnym hosťom predstavili veľké vína Španielska z produkcie našich dodávateľov: Bodegas Riojanas, Grupo Faustino, Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal a Anecoop S.Coop. a skvelé slovenské vína, ktoré nám poskytli významní majstri vinári - členovia EVIRS: HACAJ s.r.o., VPS-Vinohradníctvo Pavelka-Sobolič, Mrva & Stanko, Karpatská Perla a Tokaj & Co. (Vínna karta k nahliadnutiu – tu.)
Na tejto slávnosti rytierstva a vína sa zúčastnili aj naši vzácni španielski priatelia: generálny riaditeľ a spolumajiteľ Bodegas Riojanas Don Felipe Frías s manželkou Gloriou a obchodnou riaditeľkou Anou García Sampedro a obchodný manažér Grupo Faustino pán Victor Zaragoza Millán. Ana a Víctor tiež predstavili prítomným vína zo svojich bodegas. Don Felipe Frías, ako významný predstaviteľ Bratstva Riošského vína (Cofradía de los Vinos de Rioja), obdržal diplom čestného člena EVIRS.
Kultúrny program počas celého večera bol kombináciou temperamentného španielskeho flamenca a slovenskej cimbálky. O skvelý katering sa postaral Bojnický vínny dom.
V hlavnej úlohe večera boli však jednoznačne – výnimočné vína. Na „rytiersky prípitok – zapojenie piatich zmyslov“ sme vybrali Hacaj sekt brut, vydarené cuvée Rizlingu rýnskeho, Rizlingu vlašského a Veltlínskeho zeleného, elegantné šumivé víno vyrobené klasickou metódou druhotného kvasenia vo fľaši, ktoré si stabilne drží výbornú kvalitu.
Nasledovali dvojice bielych, všetky z ročníka 2007:
- Autochtónne Albariňo z galícijskej DO Rías Baixas (odroda Albariňo je tzv.„rizlingového typu“) – ľahké, svieže, citrusové a pezinský Rizling rýnsky VZ od Milana Pavelku, extraktívny, lipovo voňavý a ovocno šťavnatý, famózny – ako obyčajne.
- Sauvignon blanc z Ruedy (Marqués de Riscal) bol plný vôní bielych kvietkov a exotického ovocia a chutí zrelých marhúľ a broskýň a tvoril skvelú dvojicu s Mrvovým Chardonnay VZ z Čachtíc, expresívnym, ovocno-minerálnym a pekne štruktúrovaným. Medzinárodné odrody odrážajúce španielsky či slovenský terroir...
- Ružové sme vybrali z Navarry, Uvanis – Garnacha r.2007. Lahodné, veselé, ovocné pitie s vôňou záhradných jahôd a výbornou kyselinkou potešilo mnohých.
- Jediným slovenským zástupcom v bloku červených vín bol Alibernet NZ r.2006 od Šebovcov z Karpatskej perly. Pôvodne farbiarka, dnes nesporne udivuje svojou pikantnou ovocnosťou a trochu južanskou živočíšnosťou. Oproti španielskym červeným mokom má trochu ľahšie telo, ale práve Španieli pochválili jeho zaujímavý buket.
- Nuž, nikto nepochyboval, že slnko v Španielskych červených si naozaj vychutnáme. A tak nasledoval blok šiestich zástupcov rôznych regiónov, odrôd, štýlov a kategórií.
- Portia Prima – Tinta fina del País (Tempranillo) r.2005 z Bodegas Portia (Grupo Faustino), mimoriadne expresívne víno z DO Ribera del Duero, výrazná aromatika zrelého čierneho ovocia majstrovsky podčiarknutá francúzskym barikom!
- Venta del Puerto N°18 – Tempranillo/Cabernet Sauvignon/Merlot/Syrah – r.2005 z vinárstva La Viňa (Anecoop S.Coop), mediteránsky štýl zjemnený eleganciou francúzskeho bariku spájal v sebe ovocnosť Tempranilla a Merlotu so štruktúrou Cabernetu a zemito-animálnymi tónmi Syrahu.
Nasledovali „riojy“ (DOCa Rioja):
- Monte Real crianza r.2004 – 100% Tempranillo od Bodegas Riojanas predstavila štýl najobľúbenejších vín (crianza) v španielskej gastronómii. Jemná, sofistikovaná „rioja“ z vynikajúceho ročníka a od spoľahlivého vinárskeho domu nemôže sklamať žiadneho milovníka vína.
- Marqués de Riscal reserva r.2003 – Tempranillo (90%)/ Graciano a Mazuelo (10%) od Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal. Reserva to je už vinárske umenie. A Riscalovci ho výborne ovládajú. Nádherný, vyzretý buket, zamatová štruktúra a skvelá dĺžka – klasická červená „rioja“.
- Campillo gran reserva r.1995 – 100% Tempranillo (Bodegas Campillo, Grupo Faustino), opäť z vynikajúceho ročníka, školené 30 mesiacov vo francúzskych barikoch. Gran reserva predstavuje vrchol v hierarchii španielskych vín a táto „naša“ ním skutočne je. Spojenie tradície s modernou, ovocnosť, štruktúra, hĺbka, dĺžka, osobnosť i duša... to všetko Vám napadne pri dúšku tohto skvelého vína!
Vrcholom a klenotom ochutnávky červených vín však bola gran reserva ročníka 1964 – legendárneho ročníka, vyhláseného za najlepší ročník 20. storočia v Rioje – Monte Real (Bodegas Riojanas). Napriek úctyhodnému veku si toto víno zachovalo vynikajúcu štruktúru podporenú dobrou kyselinkou a hodvábnymi tanínmi a stále sviežu ovocnosť. Na otázku: „koľko ešte vydrží...?“ odpovedá obchodná riaditeľka Ana citujúc enológa Felipe Naldu - žartom: „zdá sa, že nekonečne“, a vážne – „ má ešte stále výborný potenciál fľašovej zrelosti, takže zopár rôčkov to ešte bude“. Ale počet fliaš je obmedzený, takže – ktovie?
Čím iným sa však mohlo skončiť hodovanie rytierov na zámku, ak nie tokajským. Slovenským tokajským, hoci rytieri nepoznajú hranice dobrého vína, ale na to „naše“ tokajské sme skutočne veľmi hrdí. Tokajský výber 4-putňový r.2003 od Tokaj & Co. ohlásil tuš a bolo to skutočne dôstojné „hrozienko na koláčiku“: voňalo sušenými hrozienkami a figami a chutilo medom a čerstvo upečeným chlebom.
Bol to krásny sviatok vína. A priateľstva. Španielskeho i slovenského.
Salve vini!
Foto z akcie si môžete pozrieť tu.