Zvoľte oblasť, o ktorej chcete získať viac informácií:


Rioja

Mapa oblasti Rioja

Autonómna oblasť La Rioja pozostáva z dvoch historických provincií, avšak D.O.Ca. Rioja zasahuje aj do autonómnych oblastí Baskicko a Navarra.

Logo oblasti Rioja

Vinárska oblasť D.O.Ca. Rioja (Denominación de Origen Calificada = Kvalifikované označenie pôvodu) sa nachádza v údolí rieky Ebro s výbornými mikroklimatickými podmienkami pre pestovanie vínnej révy. Je ohraničená na severe pohorím Sierra de Cantabria s atlantickým vplyvom od Biskajského zálivu, na juhu pohorím Sierra de la Demanda s kontinentálnym vplyvom. Nachádza sa tu približne 57 000 ha viníc a ročne sa vyrobí 190 až 250 miliónov litrov vína, z toho asi 85% červeného a zvyšok sú ružové a biele vína.
Táto oblasť je nepochybne jednou z najznámejších, najkrajších a najstarších vinárskych oblastí v Španielsku. Veľký rozvoj tu zaznamenalo vinárstvo v rímskom období a potom v stredoveku, kedy boli pestovanie hrozna, výroba vína a neskôr aj obchod s vínom spojené so životom kláštorov. Už v 17. storočí sa objavili prvé dokumenty, ktoré sa vzťahovali k zabezpečeniu kvality vína. Koncom 19. storočia vinohradníctvo a vinárstvo ovplyvňuje francúzska škola a vzniká Kráľovská ekonomická spoločnosť vinárov v Rioje. Následne, v r.1902 bol vydaný kráľovský dekrét na ochranu pôvodu vín z Rioji. V r. 1926 vzniká tu Regulačná Rada (Consejo Regulador), oficiálne však bola ustanovená až v r. 1953 a od r.1970 dáva definitívne záruku na pôvod a kvalitu, reguluje a kontroluje používanie odrôd a kvalitu vín chránených pod D.O. V r. 1991 dostáva Rioja ako prvá oblasť v Španielsku označenie pôvodu najvyššieho stupňa - D.O.Ca.

Je rozdelená do troch vinárskych podoblastí:
Rioja Alta je na severe oblasti a má vlhké atlantické podnebie. Produkujú sa tu telnaté vína s vyšším obsahom kyselín, vhodné na starnutie v dubových sudoch.
Rioja Alavesa je v strednej časti oblasti, po ľavej strane toku rieky Ebro. Podnebie má atlantické i stredomorské. Červené vína tu majú strednú silu aj kyslosť a sú vhodné na konzumáciu ako mladé vína (joven), ale aj na dozrievanie v barikoch.
Rioja Baja sa nachádza po pravej strane toku rieky Ebro, v južnej časti oblasti a má stredomorské až kontinentálne podnebie. Produkuje červené a ružové vína, alkoholické a vysoko extraktívne, plné a silné. Červené sú veľmi vhodné na ležanie v bariku.
Hoci klimatické a pôdne podmienky sa tu dosť líšia, väčšina vín produkovaných v oblasti D.O.Ca. Rioja sa vyrába z vybraného hrozna pochádzajúceho z rôznych podoblastí D.O.Ca., čím sa zabezpečuje vyrovnaná kvalita vína.
Čas a skúsenosti pestovateľov a výrobcov vyústili do prirodzenej selekcie povolených odrôd hrozna tak, aby sa v daných podmienkach mohli vyrábať tie najkvalitnejšie vína s ich typickým regionálnym charakterom. Dnes je v D.O.Ca.Rioja uznaných týchto 7 odrôd: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo a Graciano z modrých odrôd a Viura, Malvasía a Garnacha blanca z bielych odrôd.

Regulačná Rada predpisuje, že vybrané vína sa môžu nechať dozrievať (starnúť) v dubových sudoch (barikoch) a následne vo fľaši. Podľa procesu starnutia (crianza de vinos) sa v D.O.Ca. Rioja uznávajú nasledovné kategórie (predovšetkým u červených vín):
Crianza - víno výbornej kvality, ktoré ležalo v D.O.Ca. Rioja minimálne 12 mesiacov v bariku (v ostatných D.O. min. 6 mesiacov) a potom ešte niekoľko mesiacov vo fľaši. Môžu sa predávať najskôr na tretí rok po roku zberu.
Reserva - vybrané vína z najleších ročníkov, ktoré sa nechajú starnúť 3 roky, z toho minimálne 12 mesiacov v bariku a následne vo fľaši. Môžu sa predávať až na štvrtý rok po roku zberu.
Gran reserva - vybrané vína z výnimočných ročníkov s mimoriadnym zrecím potenciálom, ktoré ležia v pivnici najmenej 5 rokov, z toho aspoň 24 mesiacov v bariku a potom vo fľaši. Niektoré gran reservy ležia v sude aj 48 a viac mesiacov. Môžu sa predávať až o na šiesty rok po roku zberu.Vína tejto kategórie sú vhodné na dlhodobé uskladnenie, archiváciu, čím získavajú mimoriadne zaujímavé organoleptické vlastnosti s arómami vanilky, tabaku, sladkého drievka, škorice, kože. Sú hladké až krémové, zaguľatené a veľmi harmonické.
Na crianzu, čiže starnutie vína, sa môžu použiť len kvalitné sudy z amerických alebo francúzskych bielych dubov o objeme 225 l. Sudy sa môžu použiť najviac trikrát.

Copyright © 2010-2014 VINALMA. Všetky práva vyhradené. | Aktuality | Kontakt

design by OKweb Design by OKweb & Free CSS Templates | Admin