Zvoľte oblasť, o ktorej chcete získať viac informácií:


Valencia

Mapa oblasti Valencia

Autonómna oblasť Valencia je známa ako "záhrada Španielska" vďaka skvelým stredomorským klimatickým podmienkam a rozvinutému poľnohospodárstvu, najmä pestovaniu citrusového ovocia, zeleniny, kôstkového ovocia, mandlí, olív a, samozrejme, vínnej révy.
Prvé zmienky o víne v oblasti Valencie sa datujú do čias ešte pred príchodom Rimanov, avšak počas rímskeho obdobia došlo k výraznému rozvoju pestovania viniča, spracovania hrozna, výroby vína a najmä k rozkvetu obchodu s vínom. Ani počas maurského obdobia nestratili vinohradníctvo a obchod s vínom svoj význam, ktorý neskôr ešte narastal.
V súčasnosti predstavuje vinohradníctvo vo Valencii primárny zdroj príjmov pre značnú časť jej obyvateľstva v poľnohospodárskom sektore.
Klimatické a pôdne podmienky veľmi prajú pestovaniu viniča.

Logo oblasti Valencia

D.O. Valencia (Denominación de Origen = Označenie pôvodu) bola oficiálne ustanovená v r. 1957. Zahrňuje 4 vinárske podoblasti a 66 vinárskych obcí. Do D.O. Valencia patrí spolu 21 778 hektárov vinohradov a 81 bodegas (vinárske výrobne), z ktorých 46 fľašuje víno. Ročne sa tu v priemere vyrobí okolo 650 000 hl vína. Až 85% výrobcov vinohradníckeho sektora je združených v družstvách.
Vína, ktoré sú chránené v rámci D.O. Valencia, musia byť vyrábané z hrozna pochádzajúceho z príslušných produkčných oblastí, len z uznaných (autorizovaných) odrôd a vhodne spracovaných tak, aby sa dosiahli ich špecifické organoleptické kvality, ktoré sú klasifikované a kontrolované inšpektormi a degustačnou komisiou Regulačnej Rady (Consejo Regulador). Hoci sa výroba už od ustanovenia D.O. Valencia zamerala najmä na kvalitu vína, v poslednom období bola zaznamenaná výrazná transformácia vinohradníckeho sektoru. Zakladanie nových vinohradov a používanie moderných metód spracovania, modernizácia a zakladanie nových bodegas, najmä družstevných, s najmodernejšími technológiami spracovania hrozna a výroby vína malo jediný cieľ: uplatniť sa na trhu s prestížnymi vínami a zabezpečiť vínam s D.O. Valencia miesto, ktoré si právom zaslúžia. V r.1999 bol iniciovaný Plán zlepšenia kvality, ktorého cieľom je ekonomicky podporovať tie bodegy, ktoré rozširujú výrobu vín dozrievaných v barikových sudoch.
Dnes je medzinárodné uznanie a oceňovanie vín chránených D.O.Valencia už realitou. Okolo 60% produkcie sa vyváža, a to najmä do krajín EÚ (najmä Nemecko, Veľká Británia a Francúzsko). V poslednom čase sa mu úspešne darí na japonskom trhu a export do USA, Canady a Austrálie tiež neustále rastie.

Produkčné podoblasti:
Podoblasť ALTO TURIA sa nachádza na severozápade provincie Valencia. Hornatá oblasť s vinohradmi v polohách 700-1000 m.n.m. produkuje brilantné biele vína, svieže, ovocné a aromatické s obsahom alkoholu 10-11% obj.
Podoblasť VALENTINO je najrozsiahlejšia a nachádza sa v strednej časti provincie. Produkuje najviac druhov vína vzhľadom na pestré pôdne a klimatické podmienky. Vinohrady sa nachádzajú v nadmorských výškach od 250 do 650 m. Biele vína sú tu ľahké, aromatické s ovocnými tónmi a obsahom alkoholu od 10,5 do 12%. Červené vína sú hladké a okrúhle s obsahom alkoholu od 11 do 13%.Tiež sa tu z odrody Pedro Ximénez dorábajú krásne vína tmavej farby a s vysokým obsahom alkoholu.
Podoblasť MOSCATEL DE VALENCIA sa tiež nachádza v centrálnej časti provincie. Vinohrady sú na teplých, slnečných stráňach, s vplyvom morského vzduchu, kde sa výborne darí odrode hrozna Moscatel Romano, z ktorej sa získavajú mušty s vysokou cukornasťou. Vyrába sa tu známe prírodne sladké likérové víno Mistela Moscatel doalkoholizované na 15% obj. alkoholu, ale tiež skvelé suché tiché a veľmi prestížne šumivé muškátové vína. Červené vína sú vhodné na dozrievanie v sudoch, vybrané ročníky sa používajú na výrobu reserv (reserva) a vybrané vína z mimoriadnych ročníkov tiež na výrobu veľkých reserv (gran reserva).
Podoblasť CLARIANO sa nachádza na juhu provincie. Vinohrady sú v nadmorskej výške od 400 do 650 m. Dorábajú sa tu biele vína ľahké, slamové i aromatické. Červené vína sú tmavorubínové s výraznými odrodovými arómami, vyšším obsahom alkoholu (12-14%), vhodné na barikovanie.

Povolené odrody v D.O.Valencia:
Biele: Macabeo, Malvasía, Merseguera, Moscatel, Pedro Ximénez, Planta Fina, planta Nova, Tortosí, Verdil, Chardonnay a Semillon Blanc.
Modré: Garnacha, Bonicaire, Monastrell, Tempranillo, Tintorera, Forcayat, Bobal, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Pinot Noir.

Copyright © 2010-2014 VINALMA. Všetky práva vyhradené. | Aktuality | Kontakt

design by OKweb Design by OKweb & Free CSS Templates | Admin